Amerikaanse Maagdeneilanden: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 19: Regel 19:
   
 
De eilanden hebben daarnaast vaak te maken met orkanen, die meestal voorkomen tussen juli en november. De orkanen Maria en Irma zorgden voor schade op de eilanden, maar de meeste orkanen richtten weinig tot geen schade aan.
 
De eilanden hebben daarnaast vaak te maken met orkanen, die meestal voorkomen tussen juli en november. De orkanen Maria en Irma zorgden voor schade op de eilanden, maar de meeste orkanen richtten weinig tot geen schade aan.
  +
  +
==Bevolking==
  +
===Algemeen===
  +
Er wonen zo'n 106.000 mensen op de Amerikaanse Maagdeneilanden. De bevolking van de Amerikaanse Maagdeneilanden groeide tot aan de 21 eeuw, maar heeft nu een lichte daling. Dit komt mede doordat veel eilanders vertrekken naar het vasteland van de Verenigde Staten voor een betere baan. De eilanden hebben een vrij jonge bevolking, waar slechts 6,3% 65 jaar of ouder is. De meeste inwoners van de eilanden hebben een donkere huidskleur. Zij zijn vaak afstammelingen van voormalige slaven of kwamen later naar de eilanden. 76% van de bevolking heeft daardoor een Afrikaanse of Caribische achtergrond. 16% heeft een Europese of Noord-Amerikaanse migratieachtergrond, 17% komt uit Latijns-Amerika en 1,4% komt uit Azië. De meeste Latino's op de eilanden komen oorspronkelijk uit de [[Dominicaanse Republiek]] of [[Puerto Rico]].
  +
  +
===Talen===
  +
De enige officiële taal van de Amerikaanse Maagdeneilanden is het [[Engels]], dat door het overgrote deel van de bevolking gesproken wordt. Engels is de officiële taal sinds 1917. Voorheen was dit het [[Deens]]. Hoewel het Deens de officiële taal was, kwam het grootste deel van de inwoners uit Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het Deens werd alleen door de overheid gesproken; het Engels was toen als de omgangstaal. Gedurende deze tijd werd er zelfs meer Nederlands dan Deens gesproken. Het Deens wordt daarom niet meer gesproken op de eilanden; al hebben bepaalde plaatsen en straten nog een Deense naam. De tweede taal van de eilanden is het [[Spaans]], dat door 17% van de bevolking wordt gesproken. Het [[Frans]] is de derde taal op de eilanden.
  +
  +
===Religie===
  +
94,8% van de bevolking is [[christendom|christelijk]]. Het grootste deel van de christenen op de Amerikaanse Maagdeneilanden is protestants. Het protestantisme werd door de Denen op de eilanden geïntroduceerd. Net als in Denemarken zijn de meeste protestanten daarom [[lutheranisme|lutheranen]]. Andere christelijke stromingen zijn de [[Rooms-Katholieke kerk]], de [[Anglicaanse kerk]] en het [[baptisme]]. Het overige deel van de bevolking hangt geen geloof aan of hangt een andere religie aan.
   
 
{{Navigatie landen Noord-Amerika}}
 
{{Navigatie landen Noord-Amerika}}

Versie van 17 apr 2021 20:43

Amerikaanse Maagdeneilanden
United States Virgin Islands

Flag of the United States Virgin Islands.svgSeal of the United States Virgin Islands.png Amerikaanse Maagdeneilanden locator map.png

Hoofdstad Charlotte Amalie
Aantal inwoners 87.146 (2020)
Oppervlakte 347 km² (1% water)
Regeringsvorm Unincorporated territory van de Verenigde Staten
President Joe Biden (sinds 2021)
Gouverneur Albert Bryan (D)
Godsdienst 94,4% Christendom
3,7% Geen religie
1,9% Overig
Taal Engels (English)
Munteenheid Amerikaanse dollar
Volkslied Virgin Islands March
Nationale feestdag Transfer Day (31 maart)
Landcode VIR
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

De Amerikaanse Maagdeneilanden zijn een groep eilanden die horen bij de Verenigde Staten. De eilandengroep bevindt zich ten oosten van de Puerto Rico en ten westen van de Britse Maagdeneilanden. De inwoners van de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn officieel Amerikaans staatsburger, al kunnen zij niet stemmen in de verkiezingen voor het presidentschap en het Amerikaans Congres. De eilanden hebben in tegenstelling tot de Amerikaanse staten een hogere mate van zelfbestuur.

De eilanden zijn door verschillende Europese grootmachten gekoloniseerd, waaronder de Spanjaarden, de Fransen en de Nederlanders. Denemarken lijfde de eilanden in 1672 in als Deens West-Indië. Na de afschaffing van de slavernij door de Denen in 1848 verloren de eilanden hun economische functie. Denemarken verkocht de eilanden uiteindelijk in 1917 aan de Verenigde Staten. Sindsdien kregen de inwoners van de eilanden ook een steeds grotere mate van zelfbestuur.

De Amerikaanse Maagdeneilanden staan bekend als een geliefde toeristische bestemming voor Amerikanen en het maken van rum. De hoofdstad van de eilandengroep is Charlotte Amalie en de officiële taal is vandaag de dag het Engels.

Geografie

Eilanden

De Amerikaanse Maagdeneilanden bestaan uit vier hoofdeilanden:

Daarnaast zijn er nog kleinere eilanden, waarvan de meeste onbewoond zijn, waaronder Congo Cay, Grass Cay en Savana Island.

Klimaat

De Amerikaanse Maagdeneilanden hebben een tropisch klimaat. De wind komt meestal uit het oosten en de luchtvochtigheid is meestal laag. Gedurende het jaar blijven de temperaturen grofweg hetzelfde. Er zijn dus weinig schommelingen. In de zomer ligt de temperatuur rond de 25 graden Celsius, terwijl dit 22 graden Celsius is in de winter. September, oktober en november zijn de natste maanden, waarin de meeste neerslag valt. Februari en maart zijn de droogste maanden.

De eilanden hebben daarnaast vaak te maken met orkanen, die meestal voorkomen tussen juli en november. De orkanen Maria en Irma zorgden voor schade op de eilanden, maar de meeste orkanen richtten weinig tot geen schade aan.

Bevolking

Algemeen

Er wonen zo'n 106.000 mensen op de Amerikaanse Maagdeneilanden. De bevolking van de Amerikaanse Maagdeneilanden groeide tot aan de 21 eeuw, maar heeft nu een lichte daling. Dit komt mede doordat veel eilanders vertrekken naar het vasteland van de Verenigde Staten voor een betere baan. De eilanden hebben een vrij jonge bevolking, waar slechts 6,3% 65 jaar of ouder is. De meeste inwoners van de eilanden hebben een donkere huidskleur. Zij zijn vaak afstammelingen van voormalige slaven of kwamen later naar de eilanden. 76% van de bevolking heeft daardoor een Afrikaanse of Caribische achtergrond. 16% heeft een Europese of Noord-Amerikaanse migratieachtergrond, 17% komt uit Latijns-Amerika en 1,4% komt uit Azië. De meeste Latino's op de eilanden komen oorspronkelijk uit de Dominicaanse Republiek of Puerto Rico.

Talen

De enige officiële taal van de Amerikaanse Maagdeneilanden is het Engels, dat door het overgrote deel van de bevolking gesproken wordt. Engels is de officiële taal sinds 1917. Voorheen was dit het Deens. Hoewel het Deens de officiële taal was, kwam het grootste deel van de inwoners uit Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het Deens werd alleen door de overheid gesproken; het Engels was toen als de omgangstaal. Gedurende deze tijd werd er zelfs meer Nederlands dan Deens gesproken. Het Deens wordt daarom niet meer gesproken op de eilanden; al hebben bepaalde plaatsen en straten nog een Deense naam. De tweede taal van de eilanden is het Spaans, dat door 17% van de bevolking wordt gesproken. Het Frans is de derde taal op de eilanden.

Religie

94,8% van de bevolking is christelijk. Het grootste deel van de christenen op de Amerikaanse Maagdeneilanden is protestants. Het protestantisme werd door de Denen op de eilanden geïntroduceerd. Net als in Denemarken zijn de meeste protestanten daarom lutheranen. Andere christelijke stromingen zijn de Rooms-Katholieke kerk, de Anglicaanse kerk en het baptisme. Het overige deel van de bevolking hangt geen geloof aan of hangt een andere religie aan.


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerikaanse_Maagdeneilanden&oldid=662992"